Afwegingen voor beton cire in de badkamer

Hoewel je het misschien niet zou verwachten, heeft een beton cire badkamer nadelen. Er zijn maar weinig dingen in het leven die niet ook nadelen hebben. Misschien is het ook meer een kwestie van perspectief en benadering dan van ontologie. Maar dat is een andere discussie. Nadelen moet je nou eenmaal in kaart brengen om het gehele plaat je te overzien. Niet alleen om voors en tegens tegen elkaar af te strepen en zo tot een goede beslissing te komen, maar ook om alle kanten van een zaak te kunnen zien, los van een evaluatief oordeel.

Krasgevoelig

Een van de beton cire badkamer nadelen is het feit dat het sneller krassen krijgt dan andere vloeren, zoals bijvoorbeeld een reguliere gevlinderde woonbeton vloer. Dit komt onder andere doordat beton cire en metal stuc een zachter oppervlak heeft. Dit hoeft echter geen ramp te zijn, want je kan deze krassen voorkomen door op de juiste plaatsen schoon- en droogloopmatten neer te leggen. Dit is vooral aan te raden bij de deuren die naar buiten gaan. Als je namelijk naar buiten gaat, kunnen er scherpe voorwerpen aan je schoenen blijven plakken die vervolgens krassen maken in het beton cire. Maar als je netjes je voeten veegt voor je door je huis loopt, is dit makkelijk te verhelpen en voorkomen. Maar als het goed is zal dit voor je badkamer niet zo relevant zijn – weinig mensen rennen zo vanuit buiten hun badkamer in.

Andere vloer

Een ander nadeel is dat beton cire voor het douchegedeelte wat betreft de vloer niet geschikt is. Beton cire kan namelijk wel waterdicht zijn, maar dat is niet vanwege het materiaal zelf. Eerder komt dit door de laklagen die eroverheen worden aangebracht. In de douche zijn echter vaak scherpe voorwerpen, zoals scheermesjes en schaartjes. Wanneer die op de vloer vallen, kunnen zij de laklaag beschadigen. Hierdoor is het beton cire niet meer waterdicht.