Antieke kasten

Wanneer u aan antieke kasten denkt, denkt u wellicht aan de oude kasten die bij opa en oma in de woonkamer staan. Weinig inspirerend, groot en lomp. Maar er bestaan nog veel meer en mooie kasten dan dat. Sommige van deze antieke kasten zijn zelfs bezig aan een opmars in de interieurwereld. De kasten zijn namelijk stuk voor stuk uniek. Wanneer een kast meer dan 100 jaar oud is, mag deze het predicaat antiek krijgen. Dat betekent dat veel kasten in die tijd nog niet machinaal, maar juist met de hand werden gemaakt. Dit handwerk zorgt ervoor dat ze allen uniek zijn.

Details zorgen voor een one of a kind kast

Kasten werden door heel het land vervaardigd en zelfs daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan kasten uit de biedermeier of jugendstil periode. Dit waren erg populaire stijlen in Duitsland, maar deze kasten zien we ook vaak terug in ons land. Wist u dat er zelfs verschil zit in kasten die gemaakt zijn in Oost-Duitsland en West-Duitsland?

De prachtige kasten die kenmerkend zijn voor bepaalde periodes als de jugendstil en biedermeier zijn te herkennen aan specifieke details. Zo zijn biedermeier meubels vaak voorzien van rondere hoeken en sierlijke elementen, zoals een bloemelement.

Let er uiteraard wel goed op dat de kast van goed kwaliteit is. Antieke kasten gaan natuurlijk al een tijdje mee en kunnen ‘beïnvloed’ worden door meerdere factoren zoals vocht of ongedierte als houtworm of boktorren.

Professioneel gerestaureerd

Vraag altijd of een kast eventueel gerestaureerd is of naar bestaande beschadigingen. Wanneer de kast bijvoorbeeld nog last heeft van worm of torren dan kunnen deze nog steeds beschadigingen veroorzaken. Een specialist die handelt in antieke meubelen heeft vaak een professionele werkplaats waar gewerkt wordt met antieke meubelen. Hier weet men exact hoe een antieke kast gerestaureerd en behandeld dient te worden.