Een hellend dak isoleren is een fluitje van een cent

Vandaag de dag is het isoleren van je woning al snel winstgevend. De huidige energieprijzen stijgen de pan uit. Steeds meer mensen worden klimaatbewust en nemen zelf initiatieven om hun steentje bij te dragen aan een gezonder klimaat. Dit hoeft niet altijd met grote ingrepen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. In een oudere woning kun je al heel snel iets doen door bijvoorbeeld je dak te isoleren.

Lage kosten en hoog rendement

Een hellend dak isoleren is al snel winstgevend. Het kost relatief weinig geld. Je moet hierbij denken aan een bedrag tussen de 10 en 20 Euro per vierkante meter. Als je een klein beetje handig bent, kun je het ook heel gemakkelijk zelf uitvoeren. Het rendement is daarentegen hoog. Je bespaart al snel zo’n dertig procent op je energieverbruik. Dit maakt het natuurlijk extra interessant.

Groot aanbod van isolatiemateriaal

Het aanbod van isolatiemateriaal is groot. Je kunt kiezen uit diverse minerale wolsoorten. Er zijn echter ook ecologische dakisolatiematerialen te koop. Wil je een hellend dak isoleren, dan is een minerale wolsoort een goede keuze. Dit materiaal heeft een zeer goede isolatiewaarde en is gunstig geprijsd.

Een voorbeeld hiervan is glaswol. Dit is doordat je het kunt indrukken, gemakkelijk te verwerken. Het zal ook niet snel verschuiven. Een extra bijkomend voordeel is de brandwerendheid van het materiaal. Als je met glaswol aan de slag gaat, is het wel van belang dat je beschermende kleding draagt. Het kan de huid irriteren. Gebruik daarom altijd handschoenen. Ook het gebruik van een stofmasker is aan te raden omdat het ook op de longen kan slaan.

Een andere mogelijkheid is rotswol. Dit heeft dezelfde kenmerken als glaswol maar heeft een minder irriterende werking. Een extra voordeel is, dat het ook nog eens een goede geluidsisolerende werking heeft. Kies altijd voor een materiaal inclusief dampscherm. Dit beschermt het materiaal tegen vocht uit huis. Kijk voor meer informatie op bouwkampioen.be.

Hoe ga je tewerk bij een hellend dak isoleren?

Zoals gezegd is een hellend dak isoleren een relatief eenvoudige klus die je in principe zelf kunt uitvoeren. Meten is weten, is een bekende uitdrukking die hier ook van toepassing is. Je begint dus met het opmeten van de oppervlakte van het dak. Zo kun je goed bepalen hoeveel materiaal je nodig hebt. De gordingen, dit zijn de dwarsbalken waarop je dak rust, bepalen hoe dik het isolatiemateriaal moet zijn. Eventuele kieren kun je bijvoorbeeld met triplex plaatjes afdekken. Doet dit wel vooraf want na de plaatsing van het isolatiemateriaal kun je er natuurlijk niet meer bij.

Schroef vervolgens houten rachels op de gordingen. Doe dit voor de helft, zodat je nog gemakkelijk het gekozen materiaal kunt aanbrengen. Het isolatiemateriaal moet je goed op maat snijden en evenwijdig aan de gordingen plaatsen. Zorg ervoor dat het goed op elkaar aansluit. Als je dit hebt gedaan, schroef dan de laatste rachels op de gordingen. Hierna kan je gaan afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten of een ander materiaal. Zorg altijd voor voldoende ventilatiemogelijkheid.