Opbouwspots, hoe ze te gebruiken

Een veelgevraagde oplossing voor ons ontwerpers door klanten voor de inrichting van hun woning zijn esthetische plafonds , te onderscheiden van de technische plafonds die bijvoorbeeld worden gebruikt om de leidingen van sommige systemen door te voeren.

Dit type verlaagde plafonds is voorzien van opbouwspots, die voor twee soorten verlichting kunnen worden gebruikt:

  • milieu
  • accent

In het eerste geval vervangen de spots de andere verlichtingsarmaturen volledig. In de ruimtes waar ze aanwezig zijn, worden kroonluchters, staande lampen of wandlampen meestal niet geïnstalleerd, hoewel deze lampen kunnen worden gebruikt als aanvulling op de schijnwerpers. De sfeer van de omgeving wordt dan ook voor een groot deel bepaald door deze plafondlichtpunten.

Ze kunnen echter ook worden gebruikt als accentverlichting , om bepaalde elementen van het meubilair te accentueren door hun lichtbundel specifiek te richten.

Welke lampen voor opbouwspots?

Het licht van de opbouwspots kan zowel vast als verstelbaar zijn . Het voeren kan op twee manieren plaatsvinden:

  • Door middel van een lamphouder waarin lampen van verschillende typen passen met geïntegreerde LED-systemen die een transformator hebben die ook geïntegreerd of extern is.
  • Deze laatste presteren beter en garanderen een betere lichtopbrengst en grotere energiebesparingen.

In het geval van een storing moet de transformator echter worden vervangen en moet de hulp worden ingeroepen om het probleem op te lossen. Het is aan te raden om LED-lampen ook te gebruiken voor opbouwspots met lamphouders, want zelfs als niet dezelfde prestaties als de geïntegreerde systemen worden behaald, is er nog steeds een goede besparing. Het diffuse licht van deze spots kan variëren van warm licht met een temperatuur onder 3000K ( graden Kelvin ), natuurlijk of neutraal licht (tussen 4000K en 5000K) tot koud licht boven 5500K, afhankelijk van de sfeer en de lichtintensiteit. verkregen.

Waar plaats je de opbouwspots?

In de meeste gevallen worden plafondspots gebruikt in het woongedeelte van het huis bedoeld voor gezelligheid, dus de woonkamer en keuken. Ze kunnen echter ook effectief worden gebruikt in slaapkamers en badkamers , evenals in doorgangsruimten zoals entrees en gangen.