Tips voor het verwarmen van de badkamer
Je badkamer, een ruimte waar je wil dat het aangenaam warm is, het liefst nog net dat tikkeltje warmer dan elders in huis en bij voorkeur met een systeem dat snel opwarmt. Verwarmen kan op vele manieren: vloerverwarming, traditionele wandverwarming, handdoekradiatoren, elektrische radiatoren en ook … infraroodverwarming. Wist je dat er zelfs infrarood verwarming badkamerspiegel bestaat? De vele voordelen van infrarood, ook voor de andere ruimtes in je huis, sommen we even voor je op.
Makkelijke installatie
Infraroodverwarming bestaat uit panelen die je makkelijk kunt bevestigen zonder dat je daarvoor water- of gasleidingen hoeft te leggen zoals bij traditionele wandradiatoren. Het enige waarmee je rekening moet houden, is de aanwezigheid van een stopcontact of lichtpunt en draden die je moet wegwerken. De besturing gebeurt draadloos.
Minder schadelijke stoffen in de lucht
Infrarood werkt via stralingswarmte. Dit houdt in dat de warmte niet wordt afgegeven aan de lucht, zoals bij conventionele verwarming, maar wel direct aan personen en objecten in de ruimte. Bij conventionele radiatoren wordt de lucht opgewarmd. Die warme lucht stijgt naar het plafond en daalt daarna na afkoeling weer neer. Dit noemen we convectie. Nadeel hierbij is dat er luchtcirculatie ontstaat en dat huisstof en andere vormen van fijnstof worden meegezogen en zich door het hele huis verspreiden. Bij infraroodverwarming is het temperatuurverschil tussen vloer en plafond veel kleiner, waardoor er nagenoeg geen convectie plaatsvindt en de lucht dus zuiverder blijft.
Stijlvol en modern
Tegenwoordig zijn er heel wat stijlvolle modellen die je perfect overal kunt integreren. Er is keuze te over qua materialen: keramiek, glas, aluminium enz. Je kunt het paneel ook personaliseren met een decoratief element of foto. In de badkamer is infrarood verwarming badkamerspiegel een topkeuze, aangezien je er heel wat ruimte mee uitspaart.
Goed voor je portemonnee
Bij infraroodverwarming is er veel minder warmteverlies dan bij convectie. De panelen geven ook veel efficiënter hun warmte af. Daardoor bespaar je makkelijk 10 tot 40% energie. Wat mooi meegenomen is in tijden waarin energieprijzen de pan uit swingen.