Veiliger thuis met een CO melder

co melder

Iedereen vindt het natuurlijk fijn wanneer ze in een huis kunnen leven waar alles zo veilig mogelijk is. Zo zijn er natuurlijk dingen die je niet kunt vermijden, maar je kunt er wel voor zorgen dat je over dingen wordt ingelicht als er iets niet klopt. Neem bijvoorbeeld een CO melder, of in andere woorden een koolstofmonoxide melder. Deze is er natuurlijk om de stof koolmonoxide in de lucht aan te tonen als deze te hoog is. Koolstofmonoxide zelf is een gas wat geen geur, geen kleur en ook geen smaak heeft. Dat is natuurlijk gevaarlijk want het is wel een giftige gas. Daarom is het belangrijk dat je in huis dus koolstofmonoxidemelders hebt hangen. Het gas komt vrij bij bijvoorbeeld een open haard of boilers. Het ontstaat wanneer koolstof niet volledig verbrandt wordt. Dit zit in veel brandstoffen waaronder fossiele brandstoffen.

Oorzaken

Er zijn natuurlijk verschillende manieren waarop je koolstofmonoxide in huis kunt krijgen. Neem bijvoorbeeld wanneer er een oude leiding is gescheurt waar het gas normaal door wordt afgevoerd. Hier kom je normaal dus nooit achter, maar als je een CO melder hebt hangen dan kom je hier wel achter en kun je er wat aan laten doen. Het is namelijk echt gevaarlijk en jaarlijkse gaan er ook veel mensen dood een een CO vergiftiging. Twijfel daarom niet en plaats een melder in je huis want je kunt er levens redden.

co melder

Waar moet je ze plaatsen?

Het is handig dat je eigenlijk in iedere kamer een CO melder plaatst. Zo zorg je er namelijk voor dat de kans groot is dat het wordt gemeld wanneer er teveel CO in de ruimte bevindt. Het is dan ook belangrijk dat wanneer je een puntdak hebt dat ze op de hoogste plek worden gemonteerd. De gassen zullen namelijk naar het hoogste punt stijgen dus dan zul je het ook altijd kunnen detecteren.