Wat houdt hydrauliek precies in?

Palenrammer

Hydrauliek is een soort aandrijftechniek. Hierbij worden door middel van vloeistoffen krachten en bewegingen overgebracht. De vloeistof die het meeste gebruikt wordt bij deze techniek, is hydrauliekolie. De hydraulische olie stroomt dan door alle leidingen van het hydraulische systeem. Via een hydraulische pomp krijgt de olie een bepaalde druk. Zodra het goede druk niveau is ontstaan zorgt de hydrauliekolie ervoor dat de hydraulische cilinder gaat draaien. Door middel van deze bewegingen kan het hydraulische systeem gebruikt worden. Omdat het systeem een dubbele cilinder bevat wordt de eerste cilinder na gebruik teruggeduwd in de originele positie. Een voorbeeld van een hydraulisch systeem is een hydraulische grondboor.

Welke voordelen heeft hydrauliek?

Het gebruik van hydraulische systemen kent enkele voordelen. Ten eerste zorgt het gebruik van hydrauliek ervoor dat je een goede stuurbaarheid en regelbaarheid hebt. Dit maakt het makkelijk om te doen wat je wilt doen. Ten tweede zijn hydraulische systemen goed te beschermen tegen overbelasting. Op deze manier doe je langer met je gereedschap. Verder zijn gereedschappen op hydraulische basis goed te automatiseren. Dit scheelt fysieke inspanning. Ook hebben hydraulische systemen, mede door de bovengenoemde voordelen een lange levensduur. Een hydraulische tool die vaak gebruikt wordt is een hydraulische grondboor. Door de voordelen van hydrauliek is het gebruik hiervan dan ook erg populair.

Welke typen hydraulische systemen zijn er?

Er zijn een aantal systemen binnen de hydrauliek. Het eerste systeem, is een simpel systeem. Deze simpele hydraulische systemen worden bijvoorbeeld bij vuilniswagens gebruikt. Deze systemen zijn vaak goedkoop en bij schade zijn ze vaak ook niet meer te repareren. Er zijn ook mobiele systemen, deze worden bijvoorbeeld bij graafmachines gebruikt. Hierbij kan de hydraulische druk oplopen tot 400 bar. Dit komt doordat dit vaak wordt toegepast op grote bewegende machines. Een ander voorbeeld is een vliegtuig. Het derde systeem is een industrieel systeem. Bij deze systemen ligt de nadruk vaak op een hoog rendement en een lange levensduur. Industriële systemen vindt je terug in bijvoorbeeld windmolens.