Overlast van studentenhuis
Lees over geluidsoverlast, en wat er tegen te doen. Er kunnen veel redenen zijn voor geluidsoverlast, en overlast van een studentenhuis is daar één van. Er zijn oplossingen voor, maar de ene is lastiger uit te voeren dan de ander.
Wettelijke bescherming
Zowel als huurder alsmede als woningeigenaar heb je wettelijke bescherming. Buren die in de holst van de nacht harde muziek laten horen overtreden de wet, maar er is in die wet zo’n grijs gebied. Op de dag een gaatje in de muur boren is toegestaan, maar hoe zit dat als je van die chronisch klussende buren hebt? Dat je daadwerkelijk iedere zomervakantie opnieuw met buren zit die dan weer een nieuwe badkamer maken, dan weer een tuin opnieuw aanleggen. Dit is een voorbeeld van een grijs gebied, het is soms wettelijk niet te regelen. Daarom is het wijs om het niet gelijk in de wet te zoeken maar in de goede communicatie. Bijvoorbeeld, de remedie tegen geluidsoverlast door feestjes is al je buren uitnodigen voor dat feestje. Als dat dan over en weer gaat, je komt op elkaars verjaardagen, dan heb je een gezellig woonblok, en niemand loopt op eieren. Mocht dit niet slagen dan kun je de oplossing altijd nog in de wet zoeken, en als bewoner heb je alle rechten.
Voorkom ‘lekken’ in de isolatie
Geluidsoverlast, w.o. overlast studentenhuis, kan ook komen door een gebrekkige bouwkundige staat van de woning. Niemand zal ontkennen dat er in de geschiedenis ronduit slechte woningen zijn weggezet. Flats uit de jaren vijftig, zestig, en zeventig zijn ronduit gehorig. De vloer is dan bijvoorbeeld één betonnen plaat, als er iemand door de woning loopt, dan zijn de stappen in woningen verderop hoorbaar. Hier is weinig tegen te doen, maar in alle andere gevallen is goed isoleren de remedie. Dit is best een vak, in de isolatie mogen geen ‘lekken’ zitten. Dus stel je timmert een muur af waar een deur in zit, dan kan de muur wel geluidsdicht zijn, maar komt het geluid nog door de deur. Voorkom dit ten alle tijde.