voordelen van een thermostaat

Een slimme thermostaat vult de basisfuncties van een klassieke regeling aan met uitgebreide bedieningsopties. Je grootste voordeel is de combinatie van automatische processen met flexibele instelmogelijkheden. Slimme verwarming past zich aan ons dagelijks leven aan, herkent wanneer we thuis zijn en hoeveel mensen er in een kamer zijn. Op deze manier kan een zo goed mogelijk binnenklimaat worden gecreëerd. Dit bespaart kosten door efficiënter te verwarmen en te ventileren. Dat zijn de basis voordelen van een slimme aan uit thermostaat.

De mogelijkheid om een ​​volledig smart home-systeem te implementeren of een geïsoleerde oplossing te gebruiken zijn tegenwoordig ongekend. Wil je naast de verwarming bijvoorbeeld de lichtregeling met een app bedienen, dan is een smart home systeem aan te raden.

De slimme bediening van de verwarming

Op weg naar huis de verwarming aanzetten om met behaaglijke warmte ontvangen te worden? De gewenste badkamertemperatuur instellen vanuit je bed? Dat kan met een slimme verwarmingsregeling. Als je de verwarming in de toekomst intelligent wilt regelen, ga je als volgt te werk:

1. Bepalen van de basisvereisten

Allereerst moet worden nagegaan hoe het huidige systeem werkt en waar het aangestuurd kan worden. Niet iedere Cv-ketel is namelijk geschikt voor digitale sturing via een aan uit thermostaat. Vooral oudere modellen kunnen niet omgaan met de signalen van een slimme thermostaat

2. Selectie van het besturingstype

De slimme verwarmingsregeling kan ofwel via app, automatisch via schema’s of met spraakopdrachten. Maak dan gebruik van de mogelijkheden van Alexa of Siri.

3. Berekening van de kosten

Bepaal welk budget beschikbaar is. Het is aan te raden om in het begin voor een modulair systeem te kiezen, omdat hier eventueel in de loop van de tijd nog componenten aan toegevoegd kunnen worden.

4. Selectie van de thermostaat

Je hebt bij de meeste merken een vrije keuze. Bepaal de componenten die aan je eisen voldoen. Naast verwarming en ventilatie en alle elektronische huishoudelijke apparaten is het ook mogelijk om de verlichting en muziekinstallaties slim te bedienen.

5. Installatie van de apparaten

In de meeste gevallen kunnen thermostaten voor slimme verwarmingsregeling ook worden geïnstalleerd door gebruikers die geen technische voorkennis hebben. Bij slimme thermostaten aan de muur of thermostaten voor vloerverwarming kun je echter het beste een specialist raadplegen om schade aan je huis en de cv-installatie te voorkomen.